، سال هفتم، شماره سوم، پاييز 1389، 17 ـ 28
Tārikh dar Āyene-ye Pazhuhesh, Vol.7, No.3, Fall 2010
عباس احمدوند* / بهرام بهرامي** / سعادت غضنفري***
چكيده
قيام توابين و مختار، با هدف خونخواهي امام حسين(ع) انجام گرفت كه رهبران آنها ديدگاه و روشهاي انقلابي متفاوتي داشتند؛ توابين بيشتر در پي جبران قصورشان در قبال قاتلان دشت طف بودند و معيارهاي دشواري براي جذب نيرو داشتند. از اينروي، تنها راه تحقق هدف خود را جانفشاني دانسته، قائل به اصالت وسيله، همپاية هدف بودند. ديدگاه مذهبي توابين و راه تحقق هدفشان، در جامعه آن روز كوفه اقبال عام نيافت و نتوانستند هدف قيام را تحقق بخشند؛ در حالي كه مختار با تكيه بر تدبير، دورانديشي و بهكارگيري ابزارهاي گوناگون، بر كوفه تسلط يافت و بسياري از قاتلان دشت طف را مجازات كرد؛ هرچند او نيز در نهايت مغلوب زبيريان شد و جنبشش داوم نياورد.
كليد واژهها: اختلاف ديدگاه، روشهاي انقلابي شيعيان، تطبيق قيامها، تدبير، توابين و مختار.
مقدمه
به گاه مرگ معاويةبنابيسفيان و خودداري امام حسين (ع)از بيعت با يزيد،1 كوفيان نغمه مخالفت، ساز كرده و با اجتماع در منزل سليمانبنصرد خزاعي بر دعوت امام حسين (ع)به كوفه همصدا شدند2 و طي نامههاي بسياري، آن حضرت را به كوفه دعوت كردند.3 امام(ع) نيز پس از تدبر و تحقيق در باب گفتار كوفيان راه كوفه در پيش گرفت.4 با اين حال، كوفيان نتوانسته يا نخواسته امام حسين(ع) را ياري دهند و آن حضرت پس از رسيدن به كربلا همراه با 72 تن از يارانش در مبارزه با حكومت اموي به شهادت رسيد.5 شهادت امام حسين(ع)، ورود كاروان اسرا به كوفه، خطبههاي آتشين حضرت زينب(س) و امام سجاد(ع) در كوفه، وجدانهاي خفته كوفيان را بيدار كرد، به گونهاي كه از كرده خويش پشيمان شده و در صدد جبران برآمدند،6 از اين رو گروهي از آنها در انديشة خونخواهي امام حسين(ع) برآمده و قيام كردند. نخستين آنها توبهگذاران يا همان توابين بودند.7 در پي آنها مختاربنابوعبيد ثقفي با اين هدف اساسي قيام كرد.8 البته به رغم هدف مشترك و شيعه بودن سران دو قيام، با ديدگاه و روشهاي متفاوتي در پي تحقق هدفشان بودند.
در پژوهش حاضر برآنيم پس از تبيين ديدگاه و روشهاي انقلابي دو گروه، علل و عوامل عدم اتحاد و فرجام متفاوت دو قيام را دريابيم. اين پژوهش اساساَ در پي پاسخ به اين مسئله اصلي است و آن را با نگاه جامعهشناسي تاريخي و بررسي تطبيقي در دو قيام هم عصر، مورد توجه قرار خواهد داد.
نگاه اجمالي به دو قيام
آن گونه كه گذشت توابين نخستين گروهي بودند كه در انديشه خونخواهي امام حسين(ع) بر آمدند. آنها كه از بيوفايي و پيمانشكني خويش نادم بودند، در انديشه توبه و تدارك آن برآمدند، از اين رو در نخستين جلسه خود در سال 61ق، «سليمانبنصرد» را به رهبري برگزيده، زمان قيام را ربيع الاخر سال 65 و وعدهگاه خويش را نخيله قرار دادند. در پي آن، تحركات پنهاني و مخفيانهاي داشته و خود را براي شورش و قيام آماده ميكردند. آنها با مرگ يزيد و سستي امور حكومت، قيام خود را آشكار كرده9 و پس از تدارك مقدمات قيام به منظور مقابله با سپاه شام و انتقام از عبيدالله ابنزياد و ديگر عاملان حادثه كربلا عزم آن ديار كردند. هرچند سپاه شام در اين زمان (به دليل مرگ مروانبنحكم و اشتغال عبدالملكبنمروان به امور جانشيني) با مشكل فرماندهي روبهرو بود، اما ابنزياد، فرمانده كل سپاه اموي بر اين مشكل فائق آمد و بهرغم شجاعت فراوان گروه تواب در عين الورده بر آنها غلبه يافته و جمله توابين در اين نبرد به شهادت رسيدند.10 تنها رفاعةبنشداد و هزار نفر از باقيماندههاي توابين توانستند با استفاده از تاريكي شب گريخته و به كوفه باز گر