سخن آغازین / مهدى پیشوایی
Article data in English (انگلیسی)
سخن آغازین
بى هدفى یا بى طرفى در پژوهش هاى تاریخى ؟
بى طرفى و بى غرضی ِ راوى و مورخ را شرط لازم براى مصونیت تاریخ از تحریف و عامل جلوگیرى از جانبدارى و تعصب در گزارش هاى تاریخى دانسته اند. به همین جهت ـ بااقتباس از علم الحدیث ـ عدالت را در کنار ضبط ، از شروط قبول روایت راوى و مورخ شمرده اند1؛ زیرا اقتضاى عدالت ، دورى از جانبدارى و تعصب است .
شک نیست که بى طرفى و صداقت در جست وجوى واقعیت (یا حقیقت واقع ) درقلمرو تاریخ از اهمیت بسزایى برخوردار است ؛ ولى گرایش هاى قومى و مذهبى ، تفکرمنفعت طلبانه ، ملاحظه هاى سیاسى ، رعایت جوّ حاکم در جامعه و امثال اینها آسیب هاى جدى است که همواره به بى طرفى مورخ خدشه وارد مى کند؛ گرچه گفته اند:«از همان جا که مورخ ، موضوع تاریخ خود را انتخاب مى کند، در واقع دنبال هوس و میل خود مى رود و از بى طرفى خارج مى شود. اگر تاریخ هند را موضوع تاریخ هند را موضوع تحقیق خویش قرار مى دهد، براى آن است که رغبتى یا مصلحتى ، او را به حوادث آن سرزمین علاقه مند کرده است . اگر از انقلاب فرانسه سخن مى گوید، از آن روست که درآن ماجرا چیزى هست که با احساسات و تمایلات او مناسبتى دارد؛ بنابراین بى طرفى مورخ ، ادعایى است که به دشوارى مى توان آن را تأیید کرد.»2 و «امّا خود گویندگان این سخن قبول دارند که این مقدار عدول از حقیقت از طرف خواننده قابل بخشش است 3».
«به علاوه فرق است بین ذهن گرایى ناخودآگاه یک محقق بى طرف با ذهن گرایى کسى که در تاریخ وسیله اى مى جوید تا عقاید و عواطف خود را تبلیغ کند یا تشفى !»4 چنان که نمونه هاى آن را هم در متون تاریخى قدیم و هم در تاریخ معاصر مشاهده مى کنیم .
در این جا این سؤال مطرح است که آیا مورخ ، افزون بر بى طرفى ، «بى هدف » نیز بایدباشد؟ در تبیین هدف مورخ و تاریخ نگارى گفته اند: «شناخت و کشف واقعیت و توجیه وتفسیر آن و برقرارى رابطه و پیوند بین جزئیات «واقعیت »ها در پرتو گردآورى روایات یامقایسه آنها و سپس بازآفرینى و بازسازى حادثه به صورت واقعى ـ حداقل نزدیک بهواقع ـ»5. اما آیا این میزان از هدفدارى براى مورخ کافى است ؟ در مقوله علم و هنر، این سؤال دیرینه مطرح مى باشد که علم براى علم یا هنر براى هنر است ؟ یا هر دو درخدمت اهداف عالى انسانى و آرمان هاى مقدس اجتماعى مى باشند؟ اکنون مى توان چنین سؤالى را در مورد تاریخ نگارى نیز مطرح کرد: تاریخ براى تاریخ است ؟ یا تاریخ درجهت آرمان هاى انسانى و اجتماعى است ؟ اگر تاریخ را صرفاً براى تاریخ ارزش گذارى کنیم ، تکلیف تعهد و آرمان گرایى مورخ در جامعه چه خواهد شد و مورخ در چه جایگاهى قرار خواهد گرفت ؟ اگر پژوهش هاى تاریخى ، هدف ارزشمندى را تعقیب نکند، محصول چنین امرى خنثا خواهد بود و برعکس ، اگر براى مورخ رسالتى انسانى واجتماعى قائل شویم ، پژوهش هاى او نیز آرمان گرایانه خواهد بود. و آن گاه مى توان پژوهش تاریخى را بر حسب اهمیت ، درجه بندى و اولویت دهى کرد. این مقوله مى تواند عرصه بحث وبررسى پژوهش گران قرار گیرد و صفحه هاى این نشریه براى طرح آن باز است .
مدیر گروه پژوهشى تاریخ
مهدى پیشوایى